Drinkwateronderzoek
Praktische richtlijnen bij staalname drinkwateronderzoek
Het drinkwateronderzoek omvat:
FYSISCH CHEMISCH ONDERZOEK:
pH, geleidbaarheid, ammoniak, nitriet, nitraat, chloriden, totale hardheid, opgelost ijzer, calcium, magnesium, helderheid, geur, smaak
BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK:
totaal kiemgetal bij 22°C en 37°C, coliformen, Escherichia coli, enterokokken
Hoeveelheid staal noodzakelijk per analyse
Minstens 1 liter water in een steriel recipiënt.
Indien geen steriel recipiënt voorhanden is, neem dan een proper recipiënt:
bv. een aangekochte fles bronwater, giet deze leeg en spoel vervolgens een paar keer met het te onderzoeken water.
Stappenplan voor een correcte staalname water aan de kraan
-
Open de kraan.
-
Laat het water minstens 1 minuut lopen zodat geen water opgevangen wordt dat al een tijdje in de leidingen staat.
-
Sluit de kraan.
-
Draai, indien mogelijk, de straalbreker/mousseur los van de kraan (grote bron van bacteriële groei).
-
Is de kraan hittebestendig, ontsmet deze vervolgens in een vlam.
-
Is de kraan niet hittebestendig, ontsmet deze dan aan de binnenkant en buitenkant met ontsmettingsalcohol.
-
Open de kraan opnieuw en laat water lopen.
-
Vang het water op in een steriel recipiënt en sluit goed af.
Staalbewaring en transport naar het labo
Bewaar het waterstaal in de koelkast om de bacteriologische kwaliteit te behouden en/of de stabiliteit van bepaalde scheikundige parameters niet te verstoren.
Het is belangrijk om het staal zo snel mogelijk aan de dokter of het labo te bezorgen.